Ένα από τα αγαπημένα μας υλικά για πριντς που δίνουν την εντύπωση του ξύλου είναι το ξυλόνημα ColorFabb. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας νήμα που αποτελείται 70% από PLA και 30% ανακυκλωμένες ίνες ξύλου. Πέρα από ότι το υλικό αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να εκτυπώσεις αντικείμενα που δείχνουν ξύλινα, κάνει επίσης το εργαστήριο σου να μυρίζει πραγματικά σαν ξυλουργείο!
Οι εκτυπώσεις με ξυλόνημα είναι σχετικά δυσκολότερες από τις εκτυπώσεις με PLA. Το βασικό που πρέπει να προσέξεις είναι να μην παραμείνει λιωμένο νήμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο hot end. Για αυτόν το λόγο είναι καλό να εκτυπώνεις σε σχετικά μεγάλες ταχύτητες (50-100 mm/s) και όταν ξεκινάς την εκτύπωση να έχεις βεβαιωθεί ότι η επιφάνεια εκτύπωσης βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία ώστε να μην καθυστερήσει η έναρξη της εκτύπωσης. Η παραμονή καυτού νήματος μέσα στο μεταλλικό άκρο του hot end για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα του extruder, πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται ευκολότερα σε hot ends για νήμα διαμέτρου 3mm, που γενικά κρατάνε περισσότερο πλαστικό στο ζεστό άκρο τους και για περισσότερο χρόνο. Καλό είναι να ξεκινήσεις από χαμηλές θερμοκρασίες εκτύπωσης: το νήμα αυτό διαστέλλεται περισσότερο από κοινά PLA νήματα και μπορεί να εμφανίσει μπλοκάρισμα ψηλά στον extruder (cold end) αν η θερμότητα διαδίδεται προς τα επάνω με μεγάλο ρυθμό. Ένας άλλος τρόπος να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα είναι να προσαρμόσεις ένα ανεμιστηράκι για ψύξη του cold end.
Το δεύτερο που πρέπει να προσέξεις είναι ότι το νήμα αυτό είναι γενικά πιο “runny” από ένα τυπικό PLA οπότε “τρέχει” περισσότερο (oozing). Καλό είναι να κάνεις extrusion μερικά mm και να αφαιρέσεις το “μακαρόνι” με τη λαβίδα σου πριν ξεκινήσεις το πριντ, να έχεις προσθέσει στο Start G-Code μια γραμμή που να κάνει prime τον extruder κατά π.χ. 5mm (και να αφαιρέσεις πάλι το μακαρόνι με τη λαβίδα), και να έχεις 2-3 loops στην πρώτη στρώση γύρω από το αντικείμενο ώστε να στεθεροποιηθεί η ροή του υλικού πριν την έναρξη της εκτύπωσης του αντικειμένου. Μπορεί επιπλέον να χρειαστείς λίγο μεγαλύτερο retraction από ό,τι χρησιμοποιείς στις εκτυπώσεις σου με PLA. Τέλος αξίζει να πειραματιστείς λίγο με την αύξηση της ροής (flow rate) κατά 5-10%.
Παρ΄ ότι ο κίνδυνος τζαμαρίσματος του hot end είναι υπαρκτός, τα Reifsnyder J-heads που χρησιμοποιούμε μπλοκάρουν δυσκολότερα από άλλα hot ends, και με νήμα 1.75mm δε μας έχει τζαμάρει ποτέ. Αν είσαι προσεκτικός να μην κάψεις φιλαμέντο μέσα στο hot end για μεγάλο χρονικό διάστημα δε θα έχεις κανένα πρόβλημα.
Μπορείς να πειραματιστείς με τις θερμοκρασίες του hot end και της επιφάνειας εκτύπωσης για να πετύχεις το ιδανικό αποτέλεσμα με κάποιο απλό πριντ σαν τον αγαπημένο συνδετήρα. Με τις ρυθμίσεις αυτές μπορείς να προχωρήσεις σε πιο ενδιαφέροντα πρίντς που έχουν μεγαλύτερο ύψος. Η καλύτερη μέθοδος για να αποφύγεις μπλοκάρισμα του extruder είναι να προχωρήσεις διαδοχικά σε μεγαλύτερα (ψηλότερα) prints. Αν ο extruder μπλοκάρει σε κάποιο μεγάλο print μετά από μερικές ώρες εκτύπωσης, το ξαναδοκιμάζεις με μικρότερη θερμοκρασία (ή καλύτερη ψύξη του cold end του extruder σου) και συνεχίζεις σε μεγαλύτερο print. Σε τέτοια πριντς (ψηλά) μπορείς ακόμη να πετύχεις και μια ελαφριά αλλαγή χρώματος μεταβάλλοντας τη θερμοκρασία κατά 5-10 βαθμούς κάθε λίγες στρώσεις κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης (προσέχοντας πάντα να μην κρατήσεις υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα).
Μένει να βρεις ιδανικά θέματα για εκτύπωση που ταιριάζουν ιδιαίτερα στο ξύλο. Τι πιο ξύλινο από αυτό το ινδιάνικο τοτέμ;