Μαγνητικό νήμα εκτύπωσης Protopasta

To νήμα εκτύπωσης Prototpasta Prototpasta Magnetic Iron PLA είναι ένα εξαιρετικό υλικό που μας επιτρέπει να εκτυπώνουμε αντικείμενα που ανταποκρίνονται σε μαγνήτες. Στη βάση του το Magnetic Iron είναι νήμα PLA αλλά περιέχει σκόνη (φερομαγνητικού) σιδήρου. Το αποτέλεσμα είναι ένα υλικό που δεν είναι από μόνο του μαγνητικό, αλλά ανταποκρίνεται σε μαγνήτες.

Η ομάδα Protopasta έκανε μεγάλη προσπάθεια να πετύχει ένα υλικό που ενώ έχει τόσο “εξωτικές” ιδιότητες συμπεριφέρεται όσο γίνεται πιο κοντά σε απλό PLA κατά την εκτυπωσή του. Έτσι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε γενικά ως απλό PLA στις εκτυπώσεις μας, κάνοντας μερικές μικροαλλαγές στις παραμέτρους εκτύπωσης/slicing.

Οι βασικές του διαφορές από τα σύνηθη PLA είναι:

– Eίναι πιο εύθραυστο και θέλει λίγο μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείρησή του, π.χ. να αποφεύγουμε τσακίσματα του νήματος

– Έχει μεγαλύτερη θερμική αγωγιμότητα και μπορεί να εκτυπωθεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (π.χ. 10C χαμηλότερα)

– Κρυώνει γρηγορότερα και άρα χρειάζεται γενικά λιγότερη ψύξη από τα σύνηθη PLA

– Δεν κολλάει το ίδιο καλά σε ζεστό γυαλί όσο τα PLA της πιο υψηλής ποιότητας, αλλά είναι πολύ παρόμοιο στην προσκόλληση του με “μέτρια” PLA

Karabi

Πέρα από τις φερομαγνητικές του ιδιότητες, το Protopasta Magnetic Iron PLA έχει και το μπόνους ότι τα εκτυπωμένα μας αντικείμενα επιδέχονται επιπλέον επεξεργασία που τα κάνει αστραφτερά, ή ακόμα και παλαίωση με σκουριά.  Για την επεξεργασία ισχύει γενικά ό,τι έχουμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση για το ColorFabb Bronzefill. Επίσης ισχύουν και για το Magnetic Iron οι γενικές αρχές και οδηγίες εκτύπωσης που έχουμε γράψει για το Bronzefill στην παραπάνω ανάρτηση, αλλά στην πράξη έχουμε βρει το Magnetic Iron αρκετά πιο εύκολο στην χρήση του σε σχέση με τα μεταλλονήματα ColorFabb. Για παράδειγμα το μαγνητικο καραβάκι της φωτογραφίας εκτυπώθηκε με το ίδιο Gcode και την ίδια ψύξη που χρησιμοποιήσαμε για απλό PLA, θερμοκρασία εκτύπωσης 195C στην πρώτη στρώση και 186C στις επόμενες.

Η εκτεταμένη χρήση του υλικού αυτού ενδέχεται να προκαλέσει φθορές στο ακροφύσιο του εξωθητή σας. Αν σκοπεύετε να κάνετε μεγάλο αριθμό εκτυπώσεων με Protopasta Magnetic Iron (π.χ. περισσότερο από 1 kg υλικού συνολικά) συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε E3D hotend με hardened steel nozzle.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s