Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων 3D printed

Σε αυτήν την ανάρτηση παρουσιάζουμε μια συνοπτική περιγραφή μιας παλιότερης εκτύπωσης μας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, με αφορμή τη χθεσινή επιλογή της εκτύπωσής αυτής ως print of the day από την ομάδα Colorfabb. Ο Μηχανισμός βρέθηκε τον Απρίλιο του 1900 στο ναυάγιο των Αντικυθήρων από σφουγγαράδες και χρονολογείται μεταξύ του 2ου και 1ου αι. π.Χ. Πρόγονος του σημερινού ηλεκτρονικού υπολογιστή, είναι ο πιο πολύπλοκος μηχανισμός που γνωρίζουμε από την αρχαιότητα μέχρι και την εφεύρεση του grandfather clock τον 17ο αιώνα στην Αγγλία.  Μια γενική περιγραφή του μηχανισμού είναι διαθέσιμη εδώ.  Για μια λίγο πιο λεπτομερή ανάλυση της λειτουργίας του παραπέμπουμε στο άρθρο Nature 444, 587-591.

Η εκτύπωσή μας βασίστηκε στο μοντέλο του χρήστη CosmoWenman που είναι διαθέσιμο εδώ. Για να επιτύχουμε ακριβή απόδοση και των δύο μεγάλων επιφανειών του μοντέλου, αρχικά κόψαμε το αρχείο σε δύο κομμάτια στο Netfabb και τα εκτυπώσαμε ξεχωριστά.

Antikythera_Netfabb

Για την εκτύπωση επιλέξαμε PLA νήμα ColorFabb Bronzefill που περιέχει μεταλλική σκόνη μπρούτζου και μας επιτρέπει να παλαιώσουμε τις εκτυπώσεις μας με οξείδωση. Το Bronzefill δεν κολλάει σε γυάλινη επιφάνεια εκτύπωσης το ίδιο καλά όσο τα σύνηθη PLA. Η πρώτη στρώση εκτύπωσης πρέπει να είναι άψογη και για εκτυπώσεις με μεγάλη επιφάνεια μια μικρή ατέλεια που μπορεί να εμφανιστεί σε κάποιο σημείο μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υλικού στην εξωτερική επιφάνεια του nozzle, που αρκεί για να χαλάσει την εκτύπωση. Για να αποφύγουμε μια τέτοια απογοήτευση χρησιμοποίησαμε κόλλα stick στη γυάλινη επιφάνεια.

productos

Για την επεξεργασία του Bronzefill, ισχύει γενικά ό,τι έχουμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση. Για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων χρησιμοποιήσαμε γυαλόχαρτο και μεταλλικό σύρμα για να τρίψουμε τις εξωτερικές επιφάνειες. Στη συνέχεια κολλήσαμε τα δύο εκτυπωμένα κομμάτια με εποξική κόλλα και σβήσαμε τα κενά στην ένωση χρησιμοποιώντας raw Bronzefill filament και κολλητήρι. Τέλος, ξεκινήσαμε την οξείδωση: αφήσαμε τον μηχανισμό να σκουριάσει μερικές μέρες σε αλατόνερο και να στεγνώσει. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί καφέ σκουριά και λευκά άλατα. Αφαιρέσαμε τα λευκά άλατα με γλυκό νερό και στη συνέχεια εφαρμόσαμε οξειδωτικό διάλειμμα που δημιουργεί γαλαζοπράσινη σκουριά/πατίνα. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό!

Antikythhra_Bronze_frontAntikythera_Bronze_back

Η ομάδα Colorfabb επέλεξε την εκτυπωσή μας στη σελίδα τους print of the day (21 Απριλίου 2016) ενώ ο ίδιος ο CosmoWenman την περιέλαβε στην παρουσίασή του στο Real2016, στο San Francisco.  Ο μηχανισμός βρίσκεται σήμερα στο εργαστήριό μας.

PS: Ο μηχανισμός είναι πλέον Colorfabb Print of the Month (April 2016).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s