Πολύχρωμες εκτυπώσεις με μία κεφαλή

Αν έχεις έναν Reprap εκτυπωτή σίγουρα θα έχεις συναντήσει μοντέλα τα οποία θα έβγαιναν πολύ καλύτερα αν μπορούσες να τα εκτυπώσεις χρησιμοποιώντας περισσότερα από ένα χρώματα. @Φίξερς σχεδιάζουμε έναν εκτυπωτή που να παίρνει μέχρι τρία διαφορετικά χρώματα/υλικά εκτύπωσης χρησιμοποιώντας έως και τρεις κεφαλές εκτύπωσης.

 

Η εκτύπωση αντικειμένων με περισσότερα από ένα χρώματα δεν απαιτεί όμως υποχρεωτικά και περισσότερες από μία κεφαλές. Για παράδειγμα, εάν τα χρώματα στο μοντέλο μας εναλλάσσονται μόνο στον άξονα z τότε είναι δυνατό να επιτύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα αλλάζοντας νήμα κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης, όπως στην παρακάτω printable Ύδρα by fixers:

 

Ydra

 

Στο Pronterface, χρησιμοποιούμε το κουμπί Pause για να σταματήσουμε προσωρινά την εκτύπωση και κινούμε πρώτα τον άξονα z μερικά mm προς τα επάνω και στη συνέχεια κάνουμε κινήσεις στον άξονα x (ή και y αν χρειαστεί) ώστε να φέρουμε το x-carriage σε μια βολική θέση, μακρυά από το αντικείμενο που έχει ήδη εκτυπωθεί. Τώρα μπορούμε να αλλάξουμε το νήμα εκτύπωσης και αν θέλουμε να κάνουμε και extrusion μερικά mm νήματος. Για να συνεχίσουμε την εκτύπωση από εκεί που είχε σταματήσει, πατάμε x/y-home (σε περίπτωση που η αλλαγή του νήματος οδήγησε κατά λάθος σε μικρή μετατόπιση του x-carriage στον άξονα x/y) και στη συνέχεια Resume.  Πατώντας Resume ο extruder θα κινηθεί πρώτα στους άξονες x,y ώστε να βρεθεί ακριβώς πάνω από τη θέση που είχε σταματήσει η εκτύπωση και μετά θα κινηθεί προς τα κάτω στον άξονα z και θα συνεχίσει την εκτύπωση με το νέο χρώμα. Αν έχει τρέξει λίγο πλαστικό από τον extruder μεταξύ της αλλαγής νήματος και της συνέχισης της εκτύπωσης, μπορούμε να το αφαιρέσουμε με λαβίδα καθώς ο extruder κινείται προς τη θέση που είχε σταματήσει η εκτύπωση για να κάνει resume print. Φυσικά μπορούμε να αλλάξουμε νήμα αρκετές φορές στην ίδια εκτύπωση, όπως στο παρακάτω μήλο, όπου τυπώσαμε το original 2D logo της Apple σε τρισδιάστατο δοχείο για το γραφείο!

Applepaperclips

Στο Repetier Host η διαδικασία είναι παρόμοια. Μπορούμε πάλι να κάνουμε pause print, να εκτελέσουμε κινήσεις στους άξονες z και x/y, και στη συνέχεια, αφού αλλάξουμε νήμα, home x/y axis, extrusion λίγα mm, και Continue print.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s