Φίξερμποτς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάλυση DNA

Ο φίλος μας Dr Anne Henstra και η ομάδα του στο τμήμα βιολογίας του πανεπιστήμιου του Nottingham ανέπτυξαν μία μέθοδο ανάλυσης DNA που απαιτεί χρήση περισσότερου νερού από όσο χωράει στις συμβατικές στήλες (700μL) που εφαρμόζουν στις στήλες φυγοκέντρησης. Αρχικά αναγκάστηκαν να χωρίσουν τη μέθοδο σε δύο στάδια: στο πρώτο στάδιο το DNA διαχωρίζεται από το δείγμα με φυγοκέντρηση. Στο δεύτερο στάδιο το DNA φιλτράρεται με νερό στο φυγόκεντρο, αλλά επειδή η στήλη έχει ήδη γεμίσει με υπολλείματα από την πρώτη φυγοκέντρηση, πρέπει πρώτα να αλλαχτεί με νέα καθαρή στήλη. Η διαδικασία αλλαγής της στήλης έπρεπε να γίνει σε δεκάδες δείγματα πριν ξεκινήσει η δεύτερη φυγοκέντρηση, πράγμα που κόστιζε πολύτιμο χρόνο στην ομάδα.

Ο χρόνος ανάλυσης των δειγμάτων θα μειωνόνταν σχεδόν στο μισό (εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους) αν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτερες στήλες που θα χωρούσαν και τα υπολλείματα της πρώτης φυγοκέντρησης και το νερό του φιλτραρίσματος της δεύτερης φυγοκέντρησης. Μόλις πριν δύο χρόνια εμφανίστηκε στην αγορά μία στήλη χωρητικότητας 5mL που θα έκανε τη δουλειά αποτελεσματικά. Αλλά το πρόβλημα ήταν πως η νέα αυτή στήλη δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στις συμβατικές στήλες φυγοκέντρησης και δεν υπήρχε καν ο κατάλληλος αντάπτορας στην αγορά.

Η λύση του προβλήματος ήταν απλούστατη με τη βοήθεια των φίξερμποτς Soliton και Universe: ο Anne και οι φίξερς σχεδίασαν έναν απλό αντάπτορα, το prototype του οποίου εκτυπώθηκε από τον Soliton. Ο Universe στη συνέχεια εκτύπωσε ένα plate με αρκετά κομμάτια.

Adapter_measure

O αντάπτορας δοκιμάστηκε στο φυγόκεντρο και επιβίωσε επιταχύνσεις 7000g!  Tα κομμάτια από το plate του Universe χρησιμοποιούνται πλέον καθημερινά στη νέα μέθοδο ανάλυσης από την ομάδα του Anne έχοντας μειώσει σημαντικά το συνολικό χρόνο ανάλυσης δειγμάτων DNA.Columns_adapterColumns_joinned

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s